Barn hos tannlegen for første gang

Barn første gang hos tannlegen

Når et barn skal besøke tannlegen for første gang kan være nervepirrende. Den gode nyheten er at det er flere måter å hjelpe barnet å slappe av og nyte besøket, samtidig som far/mor også slapper av.

Nedenfor er flere tips for hvordan barnet (og du) kan være avslappet når under tannlegebesøket.

Finn en tannklinikk som er gode på behandling for barn

Det er mer sannsynlig at barnet ditt vil like tannlegen når han eller hun er komfortabel med personalet. Hør med venner og familie hvordan tannklinikk de har god erfaring med. I Norge får man gjerne tildelt en offentlig tannklinikk basert på geografisk lokasjon, men du kan godt bytte dersom du har hørt dårlige ting om klinikken.

Stol på tannlegen

Både før turen til tannlegen under og etter er det viktig at foreldrene framtoner at tannlegen er en fagperson som skal sjekke om tennene er friske. Dersom du framtoner engstelighet basert på tidligere erfaringer, vil ditt barn også bli engstelig. Barn merker følelser som redsel veldig raskt i kroppsspråk og toneleie. Derfor er det viktig at du stoler på tannlegen at dette går bra, selv om du kanskje selv har hatt dårlig erfaring.

Første gang er en undersøkelse

Barnet skal kun ha en undersøkelse når de er 3 år, og videre behandling blir kun aktuelt dersom det er nødvendig.

Derfor trenger man ikke snakke om at tannlegen gjør ubehagelig eller vondt.

6 korte punkter om barnets første gang til tannlegen

  • Barna innkalles når de er tre år
  • Tannlegen eller tannpleieren teller tennene, og undersøker tenner og tannkjøtt
  • Tannlegen eller tannpleieren spør gjerne om helse – har barnet sykdom eller allergier?
  • De spør også om hva barnet pleier å drikke, om hvor ofte det spiser søtsaker, og om barnet bruker fluortabletter
  • Barn som trenger videre behandling får ny time hos tannlegen etter den første undersøkelsen
  • Neste ordinære undersøkelse er etter ett eller to år, alt etter behov

(listen er hentet fra familiverden.no)

Åpen kommunikasjon med barnet

Neste trinn er å snakke med barnet ditt om sin muntlige helse. Barnet ditt vil ha større sannsynlighet for å svare på spørsmål om hans eller hennes muntlige helse hvis du spør dem om det. Det er også en god idé å la barnet ditt velge en tannbørste og tannkrem, som du kan gjøre før avtalen, slik at de vet hva de kan forvente.

Spør barnet om smerter han eller hun kan føle mens du får tennene renset. La barnet beskrive ubehaget i detalj, slik at du kan ta en beslutning om hvor mye du skal være opptatt av smerte. Barnet ditt vil føle seg bedre hvis ubehaget er mye mindre.

Planlegg framover

Planlegg fremover for å forsikre deg om at barnet ditt skal ha det bra mens du besøker tannlegen. Spør kontorpersonalet om det er visse dager at tannlegen tilbyr tannpussetimer slik at barnet ditt blir mer forberedt. Hvis det er barne-fester som kommer opp i huset, kan du vurdere å la barna pusse tennene før de skal ut. Det kan også være på et tidlig tidspunkt viktig å vurdere tannhelseforsikring, slik at eventuelle større regninger kan dekkes hos tannlegen. Vi anbefaler Din Tannforsikring siden de har årlig støtte til tannundersøkelse og rens.

Ikke la det gå for langt

Når barnet blir eldre kan tannlegeskrekk framkomme, men det viktigste er å ikke la barnet vente før man tar turen til tannlegen. Dette kan lett føre til dårlig ånde og dårlig tannhygiene, for ikke å snakke om smertefull tannpine. For å redusere risikoen for tannråte, bør barnet begynne å rengjøre tennene regelmessig. Dette hjelper til med å forhindre tannråte, spesielt når han eller hun begynner å bli eldre. Når barn begynner å gå på skole, bør de undersøkes for tannråte to ganger i året av en tannlege.

Konklusjon

Hvis du vil at barnet ditt skal få en hyggelig opplevelse hos tannlegen, må du være forberedt på å planlegge fremover og la barnet hjelpe med å velge tannlege. Når barnet ditt har hatt sitt første besøk hos tannlegen, vil det være lettere for deg å fortelle om barnet ditt var fornøyd med behandlingen eller ikke.